Αφιέρωμα στην πρακτική σκοποβολή

Αφιέρωμα στην πρακτική σκοποβολή – Η Πρακτική Σκοποβολή είναι ένα μοντέρνο και ιδιαίτερα «ζωντανό» και ψυχαγωγικό άθλημα και για τον ίδιο τον σκοπευτή και για τους θεατές που απαιτεί ταχύτητα, ευστοχία, ευελιξία, ταχύτητα χειρισμών και ανάπτυξη τακτικής και στρατηγικής αντίληψης. Αν και δεν είναι ολυμπιακό άθλημα, ασκείται σε περισσότερες από 40 χώρες και έχει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς αθλητές.

Στο αγώνισμα αυτό ο σκοπευτής αγωνίζεται σε μία σειρά από χώρους προσομοίωσης σκοπευτικών σεναρίων που ονομάζονται «Στάδια» και καλείται στον μικρότερο δυνατό χώρο να βάλλει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια σε μία σειρά από στόχους που βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες.

Οι στόχοι αυτοί με τη σειρά τους μπορεί να είναι χάρτινοι ή μεταλλικοί, σταθεροί ή κινούμενοι, απλοί ή πολλαπλοί, τελείως ακάλυπτοι ή μερικώς καλυμμένοι, στόχοι με μηχανισμούς που όταν βληθούν αποκαλύπτουν, ή  ενεργοποιούν  άλλους στόχους ή τέλος φράγματα ή εμπόδια.

Ο σκοπευτής από την πλευρά του πρέπει να πετύχει τον βέλτιστο συνδυασμό μεταξύ της  ακρίβεια στις βολές του,  και της ταχύτητας  με την οποία θα καταφέρει να ολοκληρώσει κάθε Στάδιο.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ
Στο άθλημα της Πρακτικής Σκοποβολής μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής σε κάποιο σκοπευτικό σύλλογο.

Για να συμμετέχετε σε προπονήσεις και αγώνες με τον σύλλογό ως μέλη δεν είναι απαραίτητο να έχετε δικό σας όπλο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα όπλα του Συλλόγου. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτους έτους ως τακτικού μέλους του συλλόγου, και εφ όσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις μπορείτε να κάνετε αίτηση για απόκτηση του δικού σας όπλου.

12443510_10208290178674756_899347408_o

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ IPSC
Επειδή το άθλημα της  Πρακτικής Σκοποβολής έχει να κάνει με χρήση όπλων και πυρομαχικών (φυσιγγίων) οι κανονισμοί των προπονήσεων και των αγώνων είναι ιδιαίτερα αυστηροί και τηρούνται απόλυτα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των σκοπευτών, προπονητών, κριτών, θεατών και κάθε εμπλεκομένου στο άθλημα.

Οι κανονισμοί της πρακτικής σκοποβολής ορίζονται από την Διεθνή Συνομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής International Practical Shooting Confederation (IPSC), η οποία εδρεύει στον ΚΑΝΑΔΑ.

Στην Ελλάδα ο φορέας  που ασκεί τον εποπτικό ρόλο των δραστηριοτήτων της Πρακτικής Σκοποβολής είναι η  Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ), οι Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες εποπτεύουν την τήρηση των νόμων και των ειδικών κανονισμών που αφορούν στην κατοχή και στη χρήση όπλων και πυρομαχικών και τα περισσότερα από 90 Αθλητικά Σωματεία που ασχολούνται με την Πρακτική Σκοποβολή.

Το άρθρο είναι του ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΜΕΛΟΥΣ του Α.Σ.Ο.Κ. “ΑΡΤΕΜΙΣ”

12810378_10208682250076296_928321020_o

Ο αθλητής της ΙΡΑ Καρδίτσας Shooting Team Παπαδάκης.

12833413_10208682250036295_2130798067_n

Πρακτική Σκοποβολή – Παπαδάκης