Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη

Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησαν στις 15 έως 19 Απριλίου 2015 οι τοπικές διοικήσεις ΙΡΑ Καρδίτσας και Τρικάλων για όλα τα μέλη και τους φίλους τους.
Στην εκδρομή μας συμμετείχαν 95 εκδρομείς. Η αναχώρηση έγινε  αργά το απόγευμα της Τετάρτης 15 Απριλίου. Η χαρά, η νοσταλγία του άγνωστου που θα συναντούσαμε, η προσμονή  των όσων έμελε να γνωρίσουμε και να βιώσουμε θα ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός μας.  Διανύσαμε την πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης και νωρίς το πρωί της Πέμπτης φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη, βλέποντας την πρώτη ανατολή του ηλίου στην Πόλη.
Η είσοδος μας στην Πόλη ξεκινά με την επίσκεψη μας στην εκκλησία της Παναγίας Ζωοδόχου πηγής στο Μπαλουκλί, με το θαυμαστό Αγίασμα, τα παραδοσιακά ψάρια και τους τάφους των Πατριαρχών & Ευεργετών. Συνεχίσαμε για την Παναγία των Βλαχερνών όπου εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος για πρώτη φορά το 626μ.χ.  Μετά την τακτοποίηση μας στο ξενοδοχείο αναχωρήσαμε για το Φανάρι, όπου επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, στη οποία στεγάζεται το Ελληνικό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκεί συναντηθήκαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα μας, κατόπιν συμβολής του Ηγουμένου της Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιάς Αγράφων, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά!!! Συνεχίσαμε με κρουαζιέρα, στα στενά του χιλιοτραγουδισμένου Βοσπόρου, με τις αντιθέσεις των χρωμάτων και των κτηρίων της Ασιατικής και της Ευρωπαϊκής Τουρκίας.
Την επόμενη ημέρα, μετά το πρωινό μας ξεκινήσαμε με την επίσκεψή μας στην Μονή της Χώρας με τα σπάνια ψηφιδωτά, καμωμένα με φλύδα χρυσού και ανεξίτηλα  χρώματα που αποτελούν σημείο αναφοράς μελετητών της τέχνης από όλον τον κόσμο, τον Ιππόδρομο με τον Αιγυπτιακό Οβελίσκο, την Γερμανική Κρήνη του 1898 και καταλήξαμε στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.  Κατόπιν επισκεφτήκαμε το παλάτι Τόπ Καπί, το Μπλε Τζαμί και το Παλιό Υδραγωγείο της Πόλης (Βασιλικές δεξαμενές).Στη συνέχεια των επισκέψεών μας σειρά είχε η κλειστή αγορά Καπαλί Τσαρσί, με τα (4.000) καταστήματα.

Το Σάββατο  μετά το πρωινό μας, διασχίσαμε  την κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου, αφήνοντας πίσω μας την Ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη και περάσαμε στην Ασία. Με ναυλωμένο καράβι ταξιδέψαμε στα μαγευτικά Πριγκηπόνησα με τα γραφικά παϊτονια- άμαξες και τις όμορφες βίλες. Συγκεκριμένα, αρχικά επισκεφτήκαμε την Θεολογική Σχολή της Χάλκη και την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, εντός της οποίας βρίσκεται η σπάνια εικόνα της Μαύρης Παναγιάς. Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε την Νήσο Πρίγκηπο, όπου εκείνη την στιγμή γινόταν το αδιαχώρητο από επισκέπτες. Επιστρέφοντας στην Πόλη, μετά το γεύμα μας επισκεφτήκαμε την Αιγυπτιακή αγορά, ψωνίζοντας μπαχαρικά, λουκούμια, γλυκά, παστουρμάδες κ.λ.π. Η μέρα μας έκλεισε με την επίσκεψή μας στην Πλατεία Ταξίμ.
Την Κυριακή, τελευταία μέρα διαμονής μας στην Βασιλεύουσα, την Πόλη των πόλεων, μετά το καθιερωμένο μας πρωινό ξεκινήσαμε για την παρακολούθηση της Κυριακάτικης Θείας λειτουργίας στο Πατριαρχείο.
«Λένε πως η φαντασία υπερβάλλει την πραγματικότητα ενώ στην Κωνσταντινούπολη η πραγματικότητα υπερβάλλει την φαντασία. Δε μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο ωραία είναι η Κωνσταντινούπολη αν δεν την δει από κοντά ».

5/5 - (1 vote)