Εσπερίδα με θέμα: «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία»

ΝΕΑ ΙΡΑ on 22 Oct , 2016

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Εσπερίδα με θέμα «Αστυνομία και Αριστοτελική Φιλοσοφία» συνδιοργανώθηκε  την 18η  Οκτωβρίου 2016, στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.).
Την εσπερίδα παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ιωάννης Καραπατάκης, ενώ ρόλο συντονιστή στην Εσπερίδα είχε ο Αναπληρωτής καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) Κωνσταντίνος Γρίβας.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν:

  1. Η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ. (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, με θέμα:‘’Αριστοτέλης και Δημοκρατία’’
  2. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κοντογιώργης, με θέμα: Αριστοτέλους ”πολιτικά” η έννοια της πόλης κράτους και η αστυνόμευση στην αρχαιότητα.
  3. Ο Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας – καθηγητής της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Παναγιώτης Δαμάσκος, με θέμα: Σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και η αστυνόμευση σήμερα.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«….Κυρίες και κύριοι, η καθιέρωση του όρου “ police ” έχει τη ρίζα της στην αρχαία σκέψη πόλις, πολιτεία, πολίτευμα, πολίτης, πολιτισμός. Μια λέξη που πραγματικά δίνει ένα περιεχόμενο, σε πρώιμα χρόνια, αξιών για το πώς πρέπει να συγκροτείται η ανθρώπινη κοινωνία. Έτσι η αστυνομία, οι δύο λέξεις που συνθέτουν τον όρο αστυνομία δίνει ακριβώς το περιεχόμενο που πρέπει να έχει ο ρόλος της αστυνομίας. Ο νόμος και η πόλις. Η πόλις και ο νόμος………

Αλλά επειδή μιλάμε για την αστυνομία, εδώ λοιπόν ο Αριστοτέλης μίλησε ουσιαστικά και για το μέτρο και για την αρμονία. Πως δηλαδή η αστυνομία υπηρετεί μια ευνομούμενη πολιτεία χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς ραθυμία. Ούτε υπερβολή, ούτε ραθυμία. Μέτρο και αρμονία.…»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…2.400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου στοχαστή. Έτος φιλοσοφίας και έτος Αριστοτέλη φέτος, σε παγκόσμια κλίμακα, που αποφάσισε η UNESCO μετά από πρόταση της εθνικής μας επιτροπής. Για την επικαιρότητα του αριστοτελικού στοχασμού υπάρχουν πολλοί αρμοδιότεροι από μένα να μιλήσουν, φιλόσοφοι και πολιτικοί επιστήμονες. Από τη θέση αυτή όμως θέλω να δείξω σύντομα ορισμένες από τις ιθύνουσες κατευθύνσεις που αποτελούν παιδαγωγική αφετηρία και για το έργο των Σωμάτων Ασφαλείας σήμερα. Kαι θέλω εξαρχής να πω ότι οι κατευθύνσεις αυτές δεν εξάγονται κατά την ταπεινή μου άποψη μονοδιάστατα από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, αλλά και από το συνδυασμό τους με τα Ηθικά Νικομάχεια, που αναδεικνύει την υπέροχη ενότητα της αριστοτελικής σκέψης…..

Η ηγεσία, ένστολο και πολιτικό προσωπικό οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού ως τον ύψιστο ρόλο που δικαιώνει την ύπαρξή μας. Οφείλουμε να τηρούμε τις ηθικές υποχρεώσεις μας, να είμαστε πάντοτε σε διαρκή ετοιμότητα, σε διατεταγμένη υπηρεσία, να εκθέτουμε πρώτοι εμείς τον εαυτό μας σε κίνδυνο, να συνδράμουμε τις δημόσιες αρχές, να πειθαρχούμε στην ιεραρχία. Και να έχουμε πάντοτε την προσήκουσα συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες. Όλα αυτά αποτελούν απόρροια του αριστοτελικού λόγου…».

Ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, κατά τον χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή βρίσκομαι σήμερα κοντά σας σ’ αυτήν την εσπερίδα που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας» Μια εσπερίδα με το εξαιρετικής επιλογής θέμα ”Αστυνομία και Αριστοτελική φιλοσοφία”, το οποίο αναπόδραστα παραπέμπει στη στενή εννοιολογική σχέση της Αστυνομίας με βασικές αρχές και θέσεις του ηθικοπλαστικού στοχασμού του μεγάλου και πάντα επίκαιρου Έλληνα φιλοσόφου˙ του διαχρονικού οικουμενικού στοχαστή, του Αριστοτέλη, που φέτος συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννησή του στα Στάγειρα Χαλκιδικής˙ του ανθρώπου του οποίου η σκέψη και η διδασκαλία επηρέασαν για αιώνες και εξακολουθούν να επηρεάζουν, ουσιαστικά, τη φιλοσοφική, επιστημονική και θεολογική θεώρηση. Αυτή η σκέψη του μεγάλου πολιτικού επιστήμονα και στοχαστή έχει διαχρονικά αποδειχτεί, πρόθυμη και υπάκουη θεραπαινίδα του ανθρώπου, σ’ όλα τα βήματα της μακραίωνης διαδρομής του…….

»Η βασική Αριστοτελική αρχή, θεμέλιο της ευρωπαϊκής φιλοσοφικής σκέψης, και όχι μόνο, ότι ο άνθρωπος είναι «φύση πολιτικό ον», εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αρτίωση και ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας που δεν νοείται χωρίς την ιδιότητα του πολίτη, που γεννά τις πολιτικές του υποχρεώσεις αλλά και απαιτεί να προασπίζει τα πολιτικά δικαιώματα ‘ επομένως, η πολιτικοποίηση του ανθρώπου αποτελεί βασική, αναγκαία και πανθομολογούμενη διάσταση της ανθρώπινης υπόστασης.

»Είναι λοιπόν προφανές πως ο άνθρωπος που διακήρυξε και δίδαξε, που έγραψε και βίωσε, ότι η ηθική αρετή είναι ζήτημα επιλογής καθοδηγούμενης από τον ορθό λόγο, δε θα μπορούσε παρά να έχει ως σύνθημα του το ήθος, τη συνέπεια και την πολιτική ευθύνη του κοινωνικού σώματος. Και ο άνθρωπος αυτός δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ταγό και οδηγό της αστυνομικής δράσης που και αυτή στοχεύει στην πολιτική αυτάρκεια και υπηρετεί το όραμα της Αριστοτελικής πολιτικής σκέψης…….»

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ιωάννης Καραπατάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«..Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το μοναδικό σε μέγεθος και επιρροή στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος Αριστοτελικό έργο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο και ουσιαστικό τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς…….

Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε στο δημιουργικό διάλογο για την αστυνόμευση σήμερα μέσα από τις αξίες της Αριστοτελικής φιλοσοφίας και τη σχέση τους με την αστυνόμευση στην αρχαιότητα…»

Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης ως εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄, ο Αρχιμανδρίτης και Υποστράτηγος ε.α., Νεκτάριος Κιούλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ν.Δ, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος.

Παρέστησαν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποστράτηγος Σωτήρης Πανούσης, ο Διευθυντής της Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος Βλάσης Βαλατσός, ο Διοικητής της Σχολής Αξ/κών Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Λάμπρος Κατσίφας, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Γεώργιος Καφές, ο Αναπλ. Καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Διονύσιος Μουζάκης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος/ΙΡΑ, ο πρώην Αναπλ. Παγκόσμιος Γεν. Γραμματέας ΙΡΑ Ιωάννης Πανούσης, ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος/ΙΡΑ Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, οι Πρόεδροι των Τοπικών Διοικήσεων Φθιώτιδος Μενέλαος Χάψας και Φωκίδος Γρηγόρης Πασχάλης, εκπρόσωποι των Τοπικών Διοικήσεων Αθηνών-Αττικής Μανώλης Κυριακάκης, Χαλκιδικής Αθανάσιος Κυπαρίσσης, Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μιχελάκος, Φλώρινας Ιωάννης Λούλατζης, Προϊστάμενοι Κλάδων του Αρχηγείου του Σώματος, άλλοι ανώτατοι εν ενεργεία και απόστρατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες από Διευθύνσεις Κλάδων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αντιπροσωπεία Δοκίμων Αξιωματικών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής Γεώργιος Καλλιακμάνης, ο  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικού Προσωπικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γεώργιος Κολοβός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών πρώην Αστυνομίας Πόλεων Ηλίας Παπαευθυμίου, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Γρηγόρης Αναγνώστου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αθηνών Χρήστος Κονταρίδης,  ο ιδιωτικός ερευνητής Γεώργιος Τσούκαλης, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φίλων Αστυνομίας Γιώτα Λουρίδα, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ενώσεων Αποστράτων,  αστυνομικό προσωπικό, φίλοι και μέλη της ΙΡΑ.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν από το Ελληνικό Τμήμα/ΙΡΑ τιμητικά μετάλλια στους εισηγητές και τον συντονιστή της εσπερίδας.

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

14625446_913187015452063_1357000871_n

14647219_913187348785363_438496852_o

14799915_913184532118978_2143809932_o

14800217_913185875452177_1755128039_o