ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ – Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΙΡΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΝΕΑ ΙΡΑ on 3 Dec , 2019

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 η Τοπική Διοίκηση Φωκίδας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών συμμετείχε για δεύτερη φορά στη δράση καθαρισμού και καταγραφής απορριμμάτων στην ακτή Ναυσικά Ιτέας, στα πλαίσια του εθελοντισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε από την Μ.Κ.Ο. «ΟΖΟΝ» σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο Αρίων» και τον Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος». Στον καθαρισμό συμμετείχαν μαθητές και δάσκαλοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας. Οι στόχοι του ερευνητικού αυτού προγράμματος για τα απορρίμματα στον Κορινθιακό κόλπο είναι:

  • Η συλλογή εποχικών δεδομένων για τη συσσώρευση των απορριμμάτων στη θάλασσα και τις ακτές του Κορινθιακού.
  • Η εκπαίδευση των εθελοντών και η πιστοποίηση της ικανότητας και γνώσης τους
  • Η δημιουργία δικτύου ικανών συνεργατών με περιβαλλοντική ευαισθησία για την υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων προστασίας και αποκατάστασης του Κορινθιακού.

Συλλέχθηκαν συνολικά 2095 αντικείμενα εκ των οποίων τα 1590 ήταν πλαστικά. Στα πλαστικά συμπεριλαμβάνονται και 1022 αποτσίγαρα (ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός). Εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός πως στα 100μ παραλίας βρέθηκαν 60 μεταλλικά αντικείμενα και 345 κεραμικά, εκ των οποίων 279 κομμάτια γυαλί

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού γνωρίσαμε από κοντά το πρόβλημα της ρύπανσης και την ένταση με την οποία εμφανίζεται στις ακτές μας. Παράλληλα συζητήσαμε με τα παιδιά για την προέλευση των απορριμμάτων, τους τρόπους μεταφοράς και τις επιπτώσεις τους στη θάλασσα, στα θαλάσσια ζώα και τον άνθρωπο, παρέχοντάς μας πολύτιμες πληροφορίες ο κ. Αναστάσιος Φιλλιπίδης της ΟΖΟΝ, ο κ. ΠΟΛΥΖΩΗΣ Ιωάννης προέδρος του ΚΡΙΣΣΑΙΟΥ και ο κ. ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ Αναστάσιος Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού κόλπου οι οποίοι συντελούν ένα σπουδαίο έργο για την διάσωση του Κορινθιακού…

      

Servo  Per  Amikeco

(Υπηρετώ διά της Φιλίας)

Για  το Διοικητικό  Συμβούλιο

Ο  Πρόεδρος

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης ΛΑΜΠΑΔΑΡΗΣ

Ανάργυρος ΖΩΜΕΝΟΣ