Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Τοπική Διοίκηση Κοζάνης 4ήμερη εκδρομή στις Δαλματικές Ακτές

Με  μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Τοπική Διοίκηση Κοζάνης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών 4ήμερη εκδρομή στις  Δαλματικές Ακτές (Μαυροβουνίου & Κροατίας) από  15 έως 18 Ιουνίου 2019.

            Χαράματα Σαββάτου, 15 Ιουνίου αναχωρήσαμε από Κοζάνη και αφού διασχίσαμε την βόρειο Αλβανία, φτάσαμε  στο Μαυροβούνιο. Βγήκαμε φωτογραφίες στο φημισμένο νησάκι του Αγίου Στεφάνου σύμβολο του Μαυροβουνίου και συνεχίσαμε για Μπούτβα, όπου περιηγηθήκαμε και ακολούθως φτάσαμε στο Τιβατ, όπου διαμείναμε.

            Την 2η ημέρα, Κυριακή, ξεκινήσαμε  την περιήγησή μας με πρώτο σταθμό την παλιά πόλη του Κότορ, ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού, μια πολύ παλαιά πόλη, αλλά πολύ καλά διατηρημένη, αν και κτίστηκε μεταξύ του 12ου και του14ου αιώνα. Βρίσκεται σε έναν από τους πιο όμορφους κόλπους των ακτών του Μαυροβουνίου, που ορισμένοι του αποδίδουν την έννοια του μεγαλύτερου, νοτιότερου και ομορφότερου φιόρδ της Αδριατικής αλλά και της νότιας Ευρώπης. Η πόλη περιβάλλεται από μεσαιωνικό τείχος μήκους 4,5 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη θάλασσα και φθάνει ως την βραχώδη κορυφή του. Συνεχίσαμε για Μπούτβα, την παλαιότερη πόλη των ακτών του Μαυροβουνίου, όπου κάνοντας περίπατο μέσα στην παλιά πόλη με την μοναδική αρχιτεκτονική,  περπατήσαμε τα δύο χιλιάδες χρονών στενά δρομάκια της με τα πολλά μικρά καταστήματα και τις μικρές εκκλησιές, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αναλλοίωτες στο χρόνο.

            Την 3η ημέρα, Δευτέρα (Αγίου Πνεύματος), αναχωρήσαμε για την ημερήσια μας εκδρομή κατά μήκος των Δαλματικών ακτών. Φτάσαμε στο μαγευτικό Ντουμπρόβνικ, την  πόλη που αποτελεί «το κόσμημα της Αδριατικής» και φυλάσσεται για περισσότερα από 1300 χρόνια, περιτριγυρισμένο από τα στιβαρά και καλοδιατηρημένα τείχη του, ενώ βρίσκεται υπό την προστασία της Ουνέσκο και χαρακτηρίζεται ως μνημείο φυσικής ομορφιάς και κληρονομιάς. Η παλιά πόλη είναι περιτριγυρισμένη από τα φημισμένα τείχη του 10ου αιώνα, που θεωρούνται τα μεγαλύτερα και ομορφότερα στην Ευρώπη. Περπατήσαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και επισκεφθήκαμε το φράγκικο μοναστήρι, καθώς επίσης το παλάτι και τον καθεδρικό ναό των Ρέκτρος, ενώ απολαύσαμε και μια ενδιαφέρουσα κρουαζιέρα.  

            Τέλος, την 4η ημέρα, Τρίτη αφού περάσαμε τα σύνορα Μαυροβουνίου – Αλβανίας και διασχίσαμε την βόρειο Αλβανία φτάσαμε  στα Τίρανα, την Αλβανική πρωτεύουσα, όπου περιηγηθήκαμε  και επισκεφτήκαμε τον Ναό της Αναστάσεως.

            Περάσαμε υπέροχες και ευχάριστες στιγμές καθόλη τη  διάρκεια της εκδρομής μας, ενώ διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά το μεγαλείο του servo per amikeco αφού τόσο στο Μαυροβούνιο, όσο και στην Αλβανία, μας υποδέχτηκαν μέλη των κατά τόπους IPA, διαθέσιμοι να μας ξεναγήσουν και να μας εξυπηρετήσουν.  

            Η Τοπική μας Διοίκηση επιφυλάσσεται για νέες πρωτοβουλίες, πάντα στο πνεύμα των των αρχών και των επιδιώξεων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. 

 

Η Πρόεδρος

 

ΡΩΜΑ Φωτεινή

 

Η Γ. Γραμματέας

 

ΘΕΜΕΛΗ Σταυρούλα

Rate this post