Ξενώνας Νυμφαίου – το διαμάντι της ΙΡΑ

ΝΕΑ ΙΡΑ on 24 Sep , 2019

Το ελληνικό εθνικό τμήμα της ΙΡΑ πριν από δυόμισι περίπου χρόνια απέκτησε  ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, ένα διαμαντάκι για την ακρίβεια! Πρόκειται ασφαλώς για το IPA House  που διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό Νυμφαίο Φλώρινας, στο κτίσμα του παλιού Αστυνομικού Σταθμού και αποτελεί πλέον τον ιδανικότερο προορισμό για τα μέλη της Ένωσης που θέλουν να απολαύσουν όμορφες διακοπές στο βουνό.

        Ο ξενώνας, που ακολουθεί την αρχιτεκτονική των λοιπών κτισμάτων του χωριού που είναι αποκλειστικά πετρόκτιστα, αποτελείται από τέσσερα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά οκτώ άτομα. Δύο από τα δωμάτια διαθέτουν δικό τους μπάνιο, ενώ ένα από αυτά που είναι και το μεγαλύτερο διαθέτει και κουζινάκι. Στη διάθεση των επισκεπτών υπάρχει ένα ακόμη μπάνιο όπως και μια μικρή, αλλά πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν και τηλεόραση. Η θέρμανση είναι κεντρική, με πέλετ και πετρέλαιο. Αυτό είναι κρίσιμο ιδιαίτερα κατά το χειμώνα, ο οποίος είναι ως γνωστό βαρύς στη Φλώρινα. Βέβαια, ακόμη και το καλοκαίρι ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι δεν θα συναντήσει υψηλές θερμοκρασίες.

        Οι επισκέπτες του Νυμφαίου είναι σίγουρο ότι δεν θα πλήξουν από βαρεμάρα και μάλλον θα χρειαστούν περισσότερες μέρες απ’ ότι νομίζουν για να απολαύσουν την εκδρομή τους. Η μακεδονική γη της Φλώρινας έχει να δώσει πολλά στους επισκέπτες της και οι άνθρωποι της είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Στο ίδιο το Νυμφαίο ξεχωρίζει ως επιλογή το καταφύγιο αρκούδας της οργάνωσης «Αρκτούρος», που βρίσκεται ακριβώς έξω από το χωριό. Εκεί όλοι, όμως ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, ενημερώνονται για τις αρκούδες και κατά τους μήνες Μάρτιο – Δεκέμβριο έχουν την ευκαιρία να δουν ζωντανά μερικές από αυτές που προστατεύονται στο καταφύγιο, προερχόμενες από παράνομη και βίαιη χρησιμοποίηση τους ή από ατυχήματα.  Αντίστοιχο καταφύγιο για τον λύκο υπάρχει στο κοντινό χωριό που ονομάζεται Αγραπιδιά. Η ενημέρωση είναι ολοκληρωμένη για όποιον ενδιαφέρεται με την επίσκεψη στην εντυπωσιακή Νίκειο Σχολή, στο κέντρο του Νυμφαίου, όπου εδρεύει το ενημερωτικό κέντρο για τις αρκούδες. Φεύγοντας από το Νυμφαίο, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη στην πόλη της Φλώρινας, ενώ πολύ όμορφα είναι και στο Αμύνταιο και τη γύρω περιοχή, όπου υπάρχουν τρεις(!) λίμνες και αμέτρητα αμπελοτόπια. Ο τόπος σφύζει από άγρια ζωή και είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε στο δρόμο σας ζώα, όπως ελάφια και λαγούς. Σε σχετικά κοντινή απόσταση είναι και η Καστοριά, στην οποία μπορεί κάποιος να φτάσει μετά από μια όμορφη ορεινή διαδρομή.      

          Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσοι μόχθησαν για τη δημιουργία αυτού του ξενώνα, από την αρχική ιδέα έως την τελική υλοποίηση της. Φυσικά ιδιαίτερος έπαινος αναλογεί στον κ. Τάσο Παπαμιχαήλ, πρώην πρόεδρο της τ.δ. Φλώρινας, ο οποίος είναι ακάματος εργάτης της ΙΡΑ και ψυχή της λειτουργίας του όμορφου ξενώνα.

        Η τοπική μας διοίκηση είχε την ευκαιρία πρόσφατα να επισκεφθεί τον ξενώνα του Νυμφαίου και να θαυμάσει από κοντά τον πανέμορφο τόπο της Φλώρινας. Κατά την επίσκεψη μας είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με την τοπική διοίκηση και ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάχθηκε. Η τοπική μας θα υποστηρίξει τη λειτουργία του ξενώνα με κάθε πρόσφορο τρόπο και χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατες κληρώσεις που πραγματοποιήσαμε σε εκδηλώσεις, είχαμε ως δώρο τριήμερα στον ξενώνα για τους νικητές. Επίσης, προσφέραμε ηλεκτρικές συσκευές για τη λειτουργία του ξενώνα και ένα γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων επισκεπτών.

        Κάθε μέλος της ΙΡΑ έχει το δικαίωμα να φιλοξενηθεί στον ξενώνα του Νυμφαίου, μαζί με την οικογένεια και φιλικά του πρόσωπα, καταβάλλοντας μόνο ένα συμβολικό αντίτιμο που αντιστοιχεί στα έξοδα λειτουργίας. Το ελληνικό εθνικό τμήμα λειτουργεί αυτή τη στιγμή τέσσερις ξενώνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νυμφαίο και Χανιά, ενώ διαθέσιμος είναι και ο ξενώνας που διατηρεί η τοπική διοίκηση Χίου στο νησί της Μαστίχας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην τοπική μας διοίκηση.

 ‘Servo per amikeco’ – ‘Υπηρετώ δια της Φιλίας’

4.3/5 - (6 votes)