13ο Olympus Marathon – Συμμετοχή του μέλους μας ΝΑΝΟΥ Φώτη

Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο 13ος μαραθώνιος δρόμος Olympus Marathon στον οποίο συμμετείχε ο αθλητής μέλος της τοπικής μας διοίκησης Νάνος Φώτης. Μόνο η συμμετοχή σε ένα τέτοιο αγώνα αποτελεί για τον κάθε αθλητή μοναδική εμπειρία.

Το να τρέχεις σε ένα τέτοιο μέρος, με μοναδική θέα σε κάθε χιλιόμετρο του, είναι ένας απο τους βασικότερους λόγους να προσπαθήσει κάποιος να συμμετάσχει. Ο Φώτης έχει συμμετάσχει σε μαραθώνιους αγώνες αλλά και σε αγώνες στο εξωτερικό, που συνδυάζουν ποδηλασία τρέξιμο αντοχής και κολύμβηση όπως το IRONMAN CHALENGE. Ο μόνος του αντίπαλος στους αγώνες αυτούς είναι ο ίδιος του ο εαυτός, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί για τον ίδιο, η δοκιμή των ορίων αντοχής του σώματος του. Η συμμετοχή σε αγώνες πολλών χιλιομέτρων τόσο στο τρέξιμο αντοχής η στην ποδηλασία καθώς και σε συνδυασμό αυτών των δύο, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί καθημερινή σκληρή προπόνηση πολλές φορές στα όρια της εξάντλησης.  Μόνο για αυτό του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Ο αγώνας

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα αυτός  πραγματοποιείται στον Όλυμπο, το μυθικό «βουνό των θεών» την τελευταία Κυριακή κάθε Ιουνίου. Η διαδρομή του αγώνα ακολουθεί την ιερή πορεία των πιστών της αρχαιότητας, οι οποίοι ανέβαιναν από τη λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου στην αρχή του καλοκαιριού για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό, το Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματά τους.

 Οι αθλητές ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στα 3 μόλις μέτρα υψόμετρο και  φτάνουν ως τα 2780 μέτρα, περνώντας μπροστά από τον «Θρόνο του Δία», μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού αφού διασχίσουν 21 χιλιόμετρα μέσα σε εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς μονοπάτια του Ολύμπου. Η ανάβαση, σχεδόν αδιάλειπτη και κοπιαστική από την εκκίνηση του αγώνα μέχρι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, καλύπτει σε 21 χιλιόμετρα πάνω από 2900 μέτρα ανάβασης. Ο αγώνας, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 44 χιλιόμετρα, ολοκληρώνεται στην πόλη του Λιτοχώρου, ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά θέρετρα της βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Η διαδρομή του αγώνα διασχίζει όλη την ανατολική πλευρά του βουνού και η θέα που έχουν οι αθλητές καθώς αγωνίζονται κόβει την ανάσα, στα ψηλότερα σημεία της.

Ο Οlympus Marathon συγκεντρώνει αθλητές απ όλο τον κόσμο, οι οποίοι καταφθάνουν στο μυθικό βουνό για να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα με διεθνή ακτινοβολία και να απολαύσουν ένα βουνό που εκτός από Εθνικό Πάρκο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως ένα «Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς».

runn_11

runn_21

runn_31