Hμερίδα για την προσφυγική κρίση απο την ΙΡΑ Ρεθύμνου

ΝΕΑ ΙΡΑ on 21 Apr , 2016

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 ημερίδα στο σπίτι του πολιτισμού, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με θέμα « Προσφυγική κρίση : Η επόμενη ημέρα για Ελλάδα και Ευρώπη» που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου π. Νικόλαος Νικηφόρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου κα Ευτυχία Γούναρη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αντώνιος Ρουτζάκης, εκπρόσωπος του Διοικητή του 547 ΑΜ/ΤΠ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ρεθύμνου κ. Θεόδωρος Νίνος, εκπρόσωπος του Διοικητή του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Αντιπύραρχος κ. Εμμανουήλ Ακουμιανάκης, εκπρόσωποι της I.P.A. Χανίων και Ηρακλείου και εκπρόσωποι συλλόγων συνδέσμων και φορέων.

Ο βουλευτής Ρεθύμνου κ Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κ Οδυσσέας Ζώρας και ο Δήμαρχος του Δήμου Μυλοποτάμου κ Δημήτριος Κόκκινος απέστειλαν επιστολή για την αδυναμία τους να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυναν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου π. Νικόλαος Νικηφόρος και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Ανδρέας Δασκαλάκης.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν : ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντής, Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ. (εα) Δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα εισήγησης «Μεταναστευτικό-Προσφυγικό ζήτημα: Ο ρόλος του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κράτους».

Ο κ Νικόλαος Παπαδάκης, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και προσφυγική κρίση :Ασυμμετρίες και στρατηγική/ές».

Ο κ Αλέξανδρος Καργόπουλος, Πρωτοδίκης, Ανακριτής Ρεθύμνου, «Μεταναστευτικό –Προσφυγικό ζήτημα: Οι άξονες αντιμετώπισης του κατά το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο». Και ο κ. Γεώργιος Νικολακάκης , αναπληρωτής καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης, «Το προσφυγικό ζήτημα και οι κοινωνικές του προεκτάσεις».

Συντονιστής ήταν ο Α/Β ΄(ΕΚ) ψυχολόγος, κ. Γρηγόρης Μαυριδάκης.

Παραπάνω Ομιλητές καθ΄ όλη την διάρκεια των εισηγήσεών τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρων των όσων παρακολούθησαν τη ημερίδα καθόσον το θέμα που αναπτύχθηκε είναι επίκαιρο, πολύπλευρο και ενδιαφέρον.

Το θέμα της προσφυγικής κρίσης αναπτύχθηκε διεξοδικά από τους διακεκριμένους ομιλητές, από πλευράς πολιτικής , γεωστρατηγικής, διεθνώς σχέσεων και κοινωνικών – οικονομικών επιπτώσεων. Έγινε μια ιστορική αναδρομή και τονίσθηκε η δυσκολία κοινωνικής ένταξης- ενσωμάτωσης των προσφύγων στον τόπο της εγκατάστασής τους. Ο κ Καργόπουλος επεσήμανε τους άξονες αντιμετώπισης του ζητήματος κατά το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο, παρέθεσε νομολογίες και την πρακτική δυσκολία εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η ημερίδα εξήγαγε χρήσιμα συμπεράσματα πάνω στο σύνθετο και πολύπλευρο αυτό θέμα και προτάθηκαν στρατηγικές αντιμετώπισης του, νομικά, πολιτικά, στο επίπεδο διεθνών οργανισμών, ανθρωπιστικά, κοινωνικά κλπ.

Οι παρευρισκόμενοι   εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους για την άψογη οργάνωση της ημερίδας, πράγμα που υποδηλώνει την ευαισθησία και την εξωστρέφεια της Αστυνομίας και για την συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών με τη Σχολή Αστυφυλάκων Ρεθύμνου.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ρεθύμνου και Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου Αστυνομικός Διευθυντής κ Αδάμ Παραδεισανός στο χαιρετισμό του ανέλυσε τις αρχές, τις αξίες και τους στόχους της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομιών και την αρχή του εμβλήματος SERVO PER AMIKECO, ευχαρίστησε τους εισηγητές, τους χορηγούς ( ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΘΩΝΑΣ, ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ), το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωσή της.

Στους εισηγητές της ημερίδας δόθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτη Υποστράτηγο κ. Ανδρέα Δασκαλάκη, και τον πρόεδρο της Τοπικής Διοίκησης Ρεθύμνου.

reth2

ρεθ1

5/5 - (1 vote)